AV TÜFEĞİ VE HAVALI TÜFEK BAKIMI NASIL YAPILIR ?
HAVALI SİLAHLAR VE AV TÜFEĞİ GENEL BAKIM ÖNERİLERİ
UYARI!
Tüfeğinizin bakımını yapmadan önce tüfeğin boş ve emniyetin açık olduğundan emin olunuz!!!
• Harbi
• Pamuklu Bez
• Silindir Fırça
• Yumuşak Fırça
• Pas Sökücü Yağ
• Silah Yağı
• Koruyucu bakım Yağı
• Silahınızı kullanımdan sonra namlunun içinde kalan kalıntıları temizlemek için namlu içine yağ sıktıktan sonra harbinizin ucuna tel fırça takarak iyice temizleyiniz.Ardından temiz bir pamuklu bez yada harbinizin pamuklu tüyünü harbiye takarak namlu içini ileri geri hareketlerle siliniz.
• Paslanmayı önleme amaçlı namlu içini, dışını ve fişek yatağını iyice yağlayıp bez ile temizleyiniz.
• Yaklaşık her 500 atışta bir tüfeğinizin ya da silahınızı mekanizmasını söküp yağlayıp temizlemenizi öneririz.
• Fişek yatağında, namluda vb. ulaşılamayan kenar bölgeleri yumuşak fırça ile temizleyip siliniz.
• Silahınızın tüm dış yüzeyini koruyucu bakım yağı ile kaplamanızı öneririz.
• Tüfeğinizi kullanımdan sonra gaz pistonunun şarjör borusu üzerinde rahatça hareket edip etmediğini kontrol ediniz.Gaz pistonu şarjör borusu üzerinde serbest bir şekilde rahatça hareket etmelidir.
• Namlunuzun üzerindeki gaz delikleri hiçbir zaman tıkalı olmamalıdır. Tüfeğinizi kullanmadan önce gaz deliklerinin tıkalı olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. Eğer tıkalı ise ince iğne, kürdan vb. malzeme ile tıkanıklığı gideriniz.
• Şarjör borusu üzerindeki O-Ring'i her kullanım öncesi ve sonrasında yerinde olup olmadığını ve çatlak, kopuk olmadığını mutlaka kontrol edin. Aksi durumda O-Ring'i yenisi ile mutlaka değiştirin.
• Tüfeğinizin ömrünü uzatmak için yukarıdaki bakım periyotlarını mümkün olduğunca sıklaştırmaya özen gösterin.
Havalı Tabanca Neden Temizlenmeli?
Havalı tabanca temizlemek için birçok neden olabilir. Uzun süre bakımsız kullanım sonrası eskisi kadar net atış yapamayabilir, silahınız tekleyebilir, nişan ayarı yapamıyor olabilirsiniz. Bunlar olmasa bile aldığınız tabancayı belirli aralıklarla temizleyerek sadece korumak isteyebilirsiniz. Bunlar sadece nedenler. Burada asıl dikkat etmeniz gereken havalı tabancanızı nasıl temizleyeceğinizdir?
Havalı Tabanca Nasıl Temizlenir?
Her şeyden önce yapılacak ilk şey, silahın güvenli ve boş olduğunu kontrol etmektir. Güvenli olduğunu bilseniz bile, hızlı bir şekilde çift kontrol yapın.
Yağlama
Ateşli veya havalı tabanca farketmez. Tüm silahlar fabrika çıkışında yağlanmış bir şekilde gelir. Bu namlunun korunmasına ve merminin hareket kabiliyetine yardımcı olur. Ancak belirli bir kullanım sonrası yağ tükenir. Belirli aralıklarla silahı yağlamak en iyi seçenektir. Üstelik CO2 tüp ile çalışan bu tabancalar belirli bir tüp kullanımı sonrası namlu kuru havaya maruz kaldığı için sertleşir.
Havalı tabancanızın bakımını yapmak ve namluyu korumak için 20 tüpte bir namluyu yağlamak gerekir. ASG yağlayıcı bakım tüpü ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu da tabancanızın ömrünü uzatacaktır. Ayrıca yağlama sonrasında sürtünme ve aşınma minimuma inecektir. Bu atışlarınızı stabil hale getirecektir.
ASG yağlayıcı bakım tüpü nasıl kullanılır?
Her 20 standart 12 gram co2 hava tüpünü kullandıktan sonra 1 adet yağlayıcı tüpünüzü takıp, şarjör boş bir şekilde hızlı ve yavaş tetik çekerek tüp bitene kadar atış yapınız.
Faydaları nelerdir?
- Kullanıma bağlı olarak aşınan parçaların ömrünü uzatır.
- Valf temizliği yapar.
- Parçaların yapısını koruyarak stabil atış yapma imkanı sunar.
Namlu Bakımı
Namlu bakımı yani havalı tabanca namlu temizleme genel olarak saçma değişimi sırasında öneriliyor. Farklı saçmalar, atışa etki edecektir. Her değişimden sonra namluyu temizlemeniz önerilir. Namlu temizliği sırasında genellikle önce kir ve yağdan arındırma işlemi yapılır. Bu işlem sırasında hassas olan namluya zarar vermediğinizden emin olun. Bu nedenle yumuşak malzemeler kullanmanız önerilir. Kullandığınız malzeme daima namludan daha yumuşak olmalıdır.
Genel İpuçları
- Havalı tabancalar, gerçek tabancalar gibi toz yakmanın neden olduğu kalıntılar bırakmaz. Bu nedenle çok sık temizleme ihtiyacı hissetmez.
- Namluyu temizlemek istiyorsanız, kaliteli bir temizleme ipi kullanın.
- Korozyonu önlemek için harici metal parçaları temizleyin ve yağlayın.
- Hava tabancasında temizleme peletleri kullanmayın. Kalıcı hasara neden olabilirler.
- Havalı tabancanızı parçalarında kir veya leke birikmeyecek şekilde saklayın ve taşıyın.
- Saklamadan önce, namluda ve şarjörde mermi olmadığından emin olun.
- Hava tabancasını kurulu bir şekilde saklamayın. Ana yayı zayıflatabilir ve potansiyel olarak tehlikelidir.
- Gerektiğinde, tabancaya montaj deliklerini ve vidaları kontrol edin ve sıkın.